WesTrend

Szemüveg/napszemüveg méretének helyes kiválasztása

Internetes vásárlásnál  hasznos információ lehet, hogy milyen méretű szemüvegkeretet, illetve napszemüveget is válasszunk. Ha szeretné, hogy az új szemüvege legalább olyan kényelmes legyen, mint a régi akkor próbálunk segíteni Önnek az alábbi leírás segítségével.

Összeállítottuk Önnek a különböző méretarányokat, hogy elmagyarázzuk, hogy mire kell figyelnie választásakor, mert ezeknek a méreteknek az összessége adja meg az új szemüvegének formáját, nagyságát és természetesen kényelmét is.

Lencseátmérő:

A szemüveg lencseátmérője a legnagyobb lehetséges távolságot jelöli a szemüvegkeret egyik (pl. jobb) oldalának a lencserészen belüli egyik szélétől a másikig mm-ben kifejezve. (ez általában 30-72mm közötti érték, amelyet rendszeresen feltüntetnek a szárban vagy a hídon is első számként)

 Híd szélesség:

 A szemüveg orr részénél a két lencse közötti távolságot jelöli mm-ben kifejezve. (ez általában14-26 közötti érték, amelyet rendszeresen feltüntetnek a szárban vagy a hídon is második számként)

 Szár hosszúság:

 A szemüveg szárának a teljes hosszát jelöli a lencsétől a szár végéig mm-ben kifejezve. (ez általában 100-150 mm közötti érték, amelyet rendszeresen feltüntetnek a szárban vagy a hídon is harmadik számként)

 Keret szélesség:

 A szemüveg szélessége a szemüveg jobb- és baloldali széle közötti távolságot jelöli mm-ben kifejezve. (ez általában 85-160 mm közötti érték, amely nem mindig van feltüntetve egy szemüvegkereten)

 Keret magasság:

 A keret magasság a szemüveg teteje és alja közötti távolságot jelöli mm-ben kifejezve. (nincs kötelezően előírt minimális-maximális értéke)

 Szemüvegkereteknél/napszemüvegeknél általában három szám vagy egy fantázianév van feltüntetve a száron belül vagy az orr résznél az adott modell méretének és típusának azonosítása céljából. A méret beazonosításához egy 3 számjegyű sort szoktak alkalmazni. (Például 53-17-135) Az első (pl.53) a lencseátmérő a szemüvegkeret egyik (pl. jobb) oldalának az egyik szélétől a másikig mért távolság mm-ben kifejezve. Ezt követi a legkisebb szám (pl.17) a lencsék közötti távolság azaz a híd méretet adja meg mm-ben. A hosszabb szám (3 jegyű pl.135) adja meg a szár hosszának méretét mm-ben. Előfordulhat bizonyos kereteknél, hogy a szárhosszúság adatait külön máshova helyezik el.

Ezek az adatok egyértelműen azonosítják a szemüveget és annak méretét így ezekkel az információkkal már könnyedén és nyugodtan tud vásárolni webáruházunkban a bolti áraknál lényegesen kedvezőbben.